Týden otevřených dveří v pražírně Made In Coffee v restauraci La Gare

Nejpopulárnější nápoj světa: KÁVA

Nezaměnitelná vůně, povzbuzující účinky, součást mnoha společenských rituálů. Hned po vodě je káva nejkonzumovanějším nápojem na světě a jen málo kdo si dokáže představit svůj den bez šálku této lahodné tekutiny. Již několik let zažívá konzumace kávy obrovský boom a s rostoucí poptávkou přibývá i počet lokálních pražíren. Pražení kávy však není jednoduchá disciplína a záleží vždy na konkrétní pražírně, a především na umu samotného pražiče, jakou chuť bude nakonec jeho káva mít. Záleží na kombinaci mnoha proměnných, ale pokud je ona kombinace správná a dojde k souznění s vaší chutí, poznáte to hned v moment prvního usrknutí.

Něco málo z historie

Podle historiků je kolébkou kávy oblast dnešní Etiopie, kde byla podle dochovaných zdrojů objevena v 9. století našeho letopočtu. První káva byla vyvezena do dalších oblastí, především pak do Jemenu, v období 13. století. A ještě dnes můžeme v Etiopii narazit na divoce rostoucí keře kávovníku. V počátku se na pěstování kávovníků zaměřoval především Arabský poloostrov, kde bylo přísně zakázáno kávu vyvážet do jiných oblastí. Do Evropy se kávová zrna dostala díky Holanďanům, kteří je tajně vyvezli z Jemenu. Následně se pěstování kávovníku rozšířilo do celého světa včetně Brazílie, která se stala kávovou velmocí a svoje prvenství jako producenta kávy si drží dodnes. Popíjení kávy se stalo na celém světě, díky svým jedinečným vlastnostem, zálibou a součástí nejednoho společenského rituálů. V Praze byla první kavárna otevřena v roce 1714.

Jak káva ovlivňuje naše zdraví

Kávu lze v dnešní době považovat za fenomén, na který se velmi často upírá pozornost především ve spojitosti s naším zdravím. Starší studie tvrdily, že je káva nezdravá, kofein ucpává tepny a zvyšuje se tak riziko mrtvice nebo infarktu.

Podle nejnovějších vědeckých informací však káva škodlivá není, ba naopak. Vědci z Queen Mary University of London ve své studii zkoumali vliv kofeinu na zdraví člověka na vzorku 8 000 osob.

A výsledek? Káva nemá škodlivý vliv na zdraví člověka. Lidé, kteří nekonzumují kávu vůbec nebo si dají maximálně jeden šálek denně, mají stejné zdravotní výsledky jako ti, kteří konzumují vyšší dávky kofeinu.

Dokonce bylo v rámci studie zjištěno, že si může člověk dopřát až 20 šálků kávy, aniž by to mělo vliv na jeho zdravotní stav.

O La Gare

Restaurace La Gare navazuje na Brasserii La Gare, která byla od svého založení v roce 2009 považována za hlavního představitele francouzské kuchyně u nás. Celkovou rekonstrukcí prošla na začátku roku 2019 a pokračuje tam, kde původní brasserie začala.

Přes celkovou proměnu interiéru, kuchyně i rozšíření menu se zde snaží držet původního směru – casul dinning kuchyně v příjemném prostředí s přátelským přístupem a kvalitním jídlem, které dosahuje úrovně fine dinnngu. Za celým jídelním lístkem stojí kreativní šéfkuchař Jan Kvasnička se zkušenostmi z exkluzivních restaurací po celém světě.

Od 30. 9. bude celý týden probíhat den otevřených dveří v pražírně Made In Coffee v restauraci La Gare, kam můžete zajít nejen na kávu, ale i na kus řeči s pražičem & baristou Marcelem Bizou, který pražírnu pomáhal zrealizovat a otevřít.

You may also like...