Známe vítěze barmanské soutěže High Five Flor de Ca?a Mixtronomy Competition 2019
Čtvrtý ročník barmanské soutěže High Five Flor de Ca?a Mixtronomy Competition je za námi. Jeho vítězem se stal Tomáš Nejedlý z pražského baru Cash Only se svým drinkem Never Give Up. Soutěž prověřila u účastníků nejen barmanské znalosti, ale i umění párování drinků s jídlem, což je velmi obtížná disciplína. Profesionální barmani, kteří se utkali ve finále, se s ní však popasovali velmi dobře. Vítěze soutěže oznámil Raúl Zeledón, globální brand ambasador společnosti Flor de Ca?a.
V českém finále barmanské soutěže Flor de Ca?a Mixtronomy Competition se utkali čtyři barmani v rámci Rumfest by Barlife. Hlavním úkolem soutěžících bylo vymyslet jedinečný koktejl založený na nikaragujském rumu Flor de Ca?a a malý pokrm, který bude tento drink chuťově doplňovat. Vystoupení hodnotila odborná porota ve složení globální brand ambasador společnosti Flor de Ca?a Raúl Zeledón, šéfredaktorka odborného časopisu BarLife Soňa Hanušová, kuchař Jan Punčochář a vítěz minulého ročníku soutěže Víťa Cirok.
„Podmínkou pro soutěžní koktejl byla inspirace Nikaraguou a pěti generacemi, které za výjimečným rumem Flor de Ca?a stojí. Malý pokrm, který měli barmani vytvořit, měl naopak vystihovat lokální chutě, kterými v tomto ročníku oslavujeme 30 let od sametové revoluce,“ říká Víta Cirok.
Porotci posuzovali zejména prezentaci, recepturu a celkový příběh, jehož cílem by mělo být propojení Nikaraguy a České republiky. Na vítěze čekala lákavá odměna – výlet na Kostariku.
V napínavém finále se utkali Andrej Číhal, Robert Dobrý, Tomáš Nejedlý a Jaroslav Štrunc. Po náročném rozhodování poroty nakonec zvítězil Tomáš Nejedlý se svými koktejlem Never Give Up.
„Musím říci, že v České republice je soutěž Flor de Ca?a Mixtronomy Competition opravdu povedená. Z globálního pohledu je její prezentace společností Premier Wines & Spirits na opravdu vysoké úrovni. V příštím roce plánujeme velké novinky, i co se týká soutěže. Budeme rozšiřovat koncept Fairtrade a Zerowaste opravdu do celého světa. Věřím, že se tento krok dobře ujme a inspiruje barmany, aby udělali krok dopředu tím správným směrem,“ prozrazuje Raúl Zeledón, který se rovněž zúčastnil finále.
„Po neúspěšném pokusu stát se profesionálním sportovcem jsem hledal v čem se uplatnit a co mě bude bavit. Zjistil jsem, že mám rád dobrou společnost, tvořit a především výzvy. Být v komunitě mladých lidí, kteří mě svou dravostí posouvají dál. Jsem rád, že mohu přispět svým dílem,“ říká Tomáš Nejedlý, vítěz soutěže.
Koktejl Never Give Up
5 cl Flor de Ca?a5YO
2 cl červené víno Poggio al Gello biologico 2013
0,5 cl BIOMIO vermut červený
4 cl Thomas Henry tonic
3x kapka libečkové tinktury
Svůj vítězný koktejl napároval Tomáš Nejedlý s pokrmem, který vyzdvihuje typické české chutě v moderním pojetí: konfitovaná kachní prsa s vařenými kachními srdíčky na červeném víně s hořčičným semínkem a libečkem na bramborovém škubánku, který je smažený na přepuštěném másle, doplňuje pyré z červeného zelí a lehká pěna ze zelí bílého. Jako ozdobu použil Tomáš tapiokový chips ochucený červenou řepou.