Alternativní příprava kávy: Když vás už espresso nebaví

Káva se poslední dobou stává čím dál oblíbenějším nápojem. Vznikají nové moderní kavárny i lokální pražírny, a s nimi i možnost ochutnat něco jiného, než je „svatá trojice“ espresso, cappuccino a latte macchiato. Díky dostupnosti internetu a e-shopů si můžeme kvalitní kávu nakoupit z pohodlí domova a nemusíme pít „českého turka“ nebo „rozpustnou kávu“.

Možností, jak připravit kvalitní kávu, aniž bychom měli doma kávovar za několik tisíc, je víc, než si myslíme. My vám v článku představíme některé z nejčastěji využívaných alternativních způsobů.

Hario V60

Jedná se o způsob, který je nejrozšířenější a také nejlevnější. V60 je nejčastěji vidět v pražských kavárnách „hipsterského typu“, ale pomalu se dostává i do podniků mimo Prahu. Je to ručně filtrovaná káva, kterou si můžete připravit i ve své kuchyni. Stačí vám k tomu dripper od značky Hario, který nasadíte na konvičku nebo na svůj oblíbený hrnek. Pořídíte ho v plastové či keramické variantě a stojí v řádu několik stovek korun.

Do něj vložíte speciální papírový filtr, nasypete kávu, zalijete horkou vodou a po pár minutách si vychutnáváte svůj šálek filtrované kávy. Tak je to jednoduché…

Chemex

Setkat se s Chemexem v kavárnách není tak běžné. Pokud toužíte připravit si kávu v Chemexu doma, stačí si zakoupit speciální skleněnou konvici. Příprava kávy je velmi podobná přípravě v dripperu Hario V60. Jen použijete skleněnou nádobu ve tvaru přesýpacích hodin, do které vložíte speciální papírový Chemex filtr. Ten je silnější než u V60, díky tomu má káva jemnější chuť a do šálku se nedostane ani zrnko kávové sedliny. Vyrábí se v několika variantách podle velikosti. Nejmenší velikost na 1–3 šálky kávy vás bude stát kolem 1 200 Kč.

Alternativních příprav kávy je ale mnohem více. O dalších si povíme v příštím článku. Proto nás i nadále sledujte na NejlepsiKavarny.cz.

You may also like...