Šest restaurací v jedné tašce. Gastroaliance Together boduje s cloudovou kuchyní

Jedním z často opakovaných gastronomických trendů pro tento rok je nárůst online objednávek pokrmů z restaurací. Tzv. cloudové kuchyně, které by bylo možné popsat jako restauraci bez restaurace, jsou na vzestupu. A i když v našich končinách zatím nejsou obvyklou záležitostí, lze již zaznamenat první průkopníky. Například Wevar, jeden z nejnovějších počinů gastroaliance Together.

Přestože se hosté do gastronomických zařízení pomalu vrací, online objednávky nadále rostou nebývalým tempem. Optimálním řešením, které nepřetěžuje provoz běžné restaurace, je tzv. cloudová kuchyně.

Pojem cloudová kuchyně (anglicky také ghost kitchen či virtual kitchen) představuje plně vybavenou kuchyň, která připravuje pokrmy pouze pro rozvoz. Prostor sdílí několik restaurací naráz, menu tak zpravidla obsahuje pokrmy rozličných stylů. Takový je i případ Wevaru, který aktuálně na jednom místě nabízí vybraná jídla z podniků gastroaliance Together, tedy Vinohradský Parlament, Bruxx, Sia, Brambory, Sisters a Cukrář Skála.

K online prostředí a rozvozu jsem se zpočátku stavěl skepticky. Vždy jsem zastával názor, že gastronomie se má odehrávat přímo v restauraci. Postupně jsem si však uvědomil, že se náš obor i vlivem pandemie vydal novým směrem a že online prostor nelze ignorovat. Koncept cloudové kuchyně rozhodně není slepou uličkou, právě naopak. A ukazuje se, že kvalitní gastronomie může tímto způsobem fungovat,“ popisuje David Petřík, spolumajitel skupiny Together.

Kvalita jako v restauraci u vás doma

Wevar vznikl z jednoduché potřeby uspokojit rostoucí poptávku po online objednávkách a rozvozu, a zároveň z nutnosti nepřetěžovat kuchyně jednotlivých restaurací. Řešením je samostatná cloudová kuchyně s vlastním týmem, který musí zvládnout připravit moravského vrabce a kulajdu stejně dobře jako knedlíčky gyoza a kung pao nebo mušle či kohouta na víně. Na vše pak nadále dohlíží šéfkuchaři jednotlivých restaurací skupiny Together. Tím se zaručí, že kvalita dovezených pokrmů je stejná jako v samotném podniku.

Přidanou hodnotou, kterou momentálně žádná jiná služba nedokáže nabídnout, je možnost objednat si z několika restaurací najednou. A co víc, kurýr celou objednávku přiveze naráz, v jedné tašce a v jeden čas. Tím končí domácí dohady o preferovanou kuchyni – každý si může objednat, na co má zrovna chuť. Wevar také nabízí několik chlazených pokrmů. Jednou objednávkou a jednou cenou za dopravu tak vyřešíte jídelníček na několik dní. Objednat si přitom můžete až 14 dní dopředu, a to jak z chlazené, tak stálé nabídky, což usnadňuje plánování večírků a setkání s přáteli či rodinných sešlostí.

Byla by chyba vnímat Wevar jako pouhou rozvozovou službu. Jde o plnohodnotnou cloudovou kuchyni, která ručí za kvalitu celého procesu – od přípravy pokrmu a jeho zabalení až po doručení k zákazníkovým dveřím. Z toho důvodu jsme investovali do vývoje vlastních technologií, které sice nejsou na první pohled vidět, ale usnadňují zákazníkům nákup. Například objednávka na několik dní dopředu, speciální víkendové gastroakce a možnost nakombinovat si do jedné objednávky více produktů z různých restaurací. To nikde jinde než na Wevaru aktuálně nedostanete,“ vysvětluje David Petřík.

Spolumajitel gastronomické skupiny Together se netají ani velkými ambicemi do budoucna: „Rozšiřujeme vlastní flotilu elektromobilů, budujeme samostatnou centrálu pro naši cloudovou kuchyni a časem rozšíříme i nabídku restaurací. Wevar bude sdružovat také podniky mimo Together, které však budou splňovat naše standardy.“

Výše uvedené je sice zatím hudbou budoucnosti, ale napovídá, jakým směrem se bude ubírat vývoj gastronomie. A že gastroaliance Together při tom bude mít zásadní slovo.

Více informací najdete na www.wevar.cz.

Zdroj foto a video: Together

You may also like...