Pražské Příkopy: Dobrovaření s Terezou Kostkovou v restauraci Červený Jelen pomůže SOS dětským vesničkám
O poslední letošní Dobrovaření ve vyhlášené pražské restauraci Červený Jelen se postarala oblíbená herečka a moderátorka Tereza Kostková. V rámci originálního charitativního projektu společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, připravila plněnou vepřovou panenku se stařenou goudou, bramborovo-dýňovou kroketou a omáčkou ze svařáku. Podávat se bude každý den od 8. do 21. prosince a za každou porci putuje 50 Kč na SOS Vesničky, kde pomoc opravdu mění životy.

„Mám obrovskou radost, že jsme se s Markem shodli na krásném místě – SOS dětských vesničkách. Nejen proto, že jsem jejich patronkou, ale hlavně proto, že už přes 50 let dělají úžasné věci pro děti, aby měly rodinu, zázemí, aby do toho světa ne úplně snadného byly poslány co nejlépe vybavené, tedy především láskou. Věřím, že teď kolem Vánoc jsme to dobře vybrali – místo, jídlo i termín. Tak přijďte!“ zve Tereza Kostková.


Dobrovaření – sérii akcí, kde se kuchařské umění propojuje s dobročinností, v Červeném Jelenovi s úspěchem realizují už pátým rokem. K Dobrovaření patří Dobrojídlo, Dobrodezert, Dobročepování a Dobrogrilování. Každý formát má stejný cíl: pomáhat tam, kde je třeba. Princip je jednoduchý. Ve všech případech známá osobnost stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem či pastry chefkou Klárou Řezníčkovou. Společně vytvoří speciální jídlo nebo dezert, který se podává pouze několik dnů. Každý prodaný talíř pak znamená konkrétní podporu vybrané dobré věci. Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku mistrem výčepním Mírou Nekolným rovnou čepuje 2–3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět díl zisku na předem určenou charitu.


Dosud se do nevšedního gastroprojektuzapojili Markéta Konvičková a René Kuboš, Jiří Langmajer, Monika Absolonová, Marta Jandová, Emma Smetana a Jordan Haj, Patricie Pagáčová, Josef Maršálek, Jakub Uličník, Ben Cristovao, Veronika „Besky“ Beskydiarová, Markéta Pavleje a Eliška Podzimková.

O restauraci Červený Jelen
Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela.
Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a ? la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.

Červený Jelen & Trezor Špork
Hybernská 1034/5, Praha 1
www.instagram.com/cerveny_jelen
www.instagram.com/trezor_spork









Zdroj foto: Restaurace Červený Jelen
















