Výstava Alexandra Onišenka v hotelu The Mozart Prague

Galerie Jakubská a The Mozart Prague představí v termínu od 27.1. do 12.3.2022 v reprezentativním prostoru Café hotelu The Mozart, výstavu akademického malíře Alexandra Onišenka. Při návštěvě této kulturní akce se budete mít možnost seznámit s nejnovějšími díly tohoto známého a uznávaného umělce, jehož tvorba má základy ve světovém impresionismu.

The Mozart Prague

70 jedinečných pokojů a apartmánů, dvě luxusní restaurace, dvě soukromá nádvoří, wellness centrum, a jedinečné prostory pro setkání a akce, vinný sklípek zásobený exkluzivními víny z našeho soukromého vinařství v Provence.

Hotel si zachovává svůj majestátní půvab se zdobnou výzdobou, křišťálovými lustry a stropními freskami. Prostorné a individuálně navržené pokoje a apartmá, z nichž mnohé mají výhled na Vltavu a Pražský hrad, jsou ideální jak pro novomanžele a romantiky, tak pro skupiny přátel a rodiny.

Historie budovy:

Hotel (původně Pachtův palác, postavený v roce 1628) je víc než jen budova. Je to budova s mnoha příběhy. V srdci jednoho z nejvýznamnějších evropských měst existuje již od roku 1628.

Dům Jana Pachty z Rájova na Starém Městě pražském patří do skupiny kulturních a architektonických památek. Budovu navrhl architekt Jan Josef Wirchand, a od roku 1770 se dochovala v původním stavu. Rod Pachtů byl šlechtického původu, kdy v roce 1628 obdržel od císaře Františka Ferdinanda erb, který je dodnes k vidění v čele původního vchodu do paláce na Anenském náměstí.

Důležité je vědět, že je nyní pod ochranou památkového úřadu a UNESCO. Přední část hotelu, která je známá jako Jiráskův dům, byla postavena v 19. století. Jiráskův dům byl pojmenován po slavném a uznávaném českém neurochirurgovi Arnoldu Jiráskovi, který v původní části paláce žil se svou manželkou. Jan Josef Pachta byl znám jako velký milovník hudby a podporovatel hudebního života a kultury v Praze. Měl dokonce vlastní orchestr a ve svém domě pravidelně pořádal koncerty a taneční zábavy.

V královském paláci Pachtů kdysi pobývali takoví velikáni jako Mozart (1756-1791), Giacomo Casanova (1725-1798) a Richard Wagner (1813-1883) nebo Alfons Mucha (1860-1939). Richard Wagner byl také asi rok soukromým učitelem klavíru dcer Pachtových.

Wolfgang Amadeus Mozart a jeho žena Constanze byli pravidelnými hosty hraběte. Mozart věřil, že v Praze konečně našel svůj orchestr, a proto sem v pozdějších letech často jezdil. Během jednoho z pobytů v Pachtově paláci hrabě Mozarta symbolicky uvěznil (v dnešním apartmá Deluxe 213 – Mozartově Apartmá), protože mu několikrát slíbil složit několik tanečních skladeb. Ponechán s několika listy pergamenu a inkoustem, Mozart nakonec po několika hodinách dokončil svých slavných 6 německých tanců, K. 509.

Alexandr Onišenko

Alexandr Onišenko je po celém světě uznáván jako expresivní a vnímavý umělec díky své jedinečné technice Black Canvas.

Jeden z nejúspěšnějších umělců v České republice přišel do této země s málem, a začal prodávat svá díla po boku umělců na Karlově mostě.

Alexandr Onišenko, rodilý Ukrajinec, zde však nepobyl dlouho. Kvalitou svého díla zazářil, byly mu nabídnuty výstavy nejen u nás, ale i v Německu, Francii, Španělsku, Velké Británii, USA atd. Onišenko si rychle otevřel vlastní galerii, kde můžete vidět jeho nové impresionistické obrazy.

I neživým předmětům vdechuje život, a dodává jim živost a vlastní osobnost. Můžeme si prohlédnout jeho krajiny, nahlédnout do zákoutí jeho lesů, proletět se s jeho ptáky, cválat s koňmi, prozkoumat gotické dvory nebo se s ním vznést nad pražskými střechami. Onišenkovy obrazy jsou plné energie, a přestože jsou impresionistické, bohaté na detaily. Jeho plátna nejsou jednorozměrná, člověk se k nim může znovu a znovu vracet a pokaždé objevovat nové hloubky a skrytá tajemství.

Galerie Jakubská

Galerie Jakubská byla založena v roce 1994, od té doby hrdě vystavuje díla Alexandra Onišenka a mnoha dalších umělců z celého světa. Když Alexandr poprvé přišel do Prahy, jeho díla se setkala s takovým úspěchem, že si během několika let mohl otevřít vlastní galerii.

Přestože naším kurátorským těžištěm zůstaly obrazy nového impresionismu majitele a hlavního umělce Alexandra Onišenka, v průběhu let zdobily naše stěny a podstavce nejrůznější díla. Pravidelně pořádáme vernisáže nových výstav, koncerty a řadu dalších společenských akcí.

Galerie Jakubská

Thunovská 183/18

Praha 1

118 00

Česká republika

Tel. +420 724 500 796

The Mozart Prague

Alexandr Onišenko

Zdroj foto: The Mozart Prague, Alexandr Onišenko

You may also like...