Borůvkové slavnosti ve Vinohradském Parlamentu
Také máte léto spojené s borůvkami? Tmavě modré plody miluje snad každý, a hlavně děti, které je tak rády konzumují přímo z keříku. Letos počasí borůvkám přálo, a tak možná i vy patříte mezi ty, kdo si zašli nasbírat zásobu na zimu. Jenže na zásoby se nesahá. Dostali jste chuť na borůvky právě teď? Ve Vinohradském Parlamentu to vyřeší za vás. Pořádají tam totiž od 23. do 28. srpna borůvkobraní, na němž si budete moci vybrat nejen z různých variant borůvkových knedlíků, ale i grilované vepřové žebro s borůvkovou BBQ omáčkou.
Borůvky mají široké využití. Chutnají jen tak v jogurtu, rozmixované v mléčném koktejlu, jako náplň do koláčů i knedlíků. Velmi dobře si ale rozumí i se slanými pokrmy, a tak se hodí i jako sladká ingredience do omáček ke grilovanému masu nebo jako pikantní příloha. Borůvky ovšem nejsou jen oblíbené letní ovoce, ale i pomocník při budování imunity. Patří totiž mezi jedno z nejzdravějších druhů ovoce vůbec. Vedle vitaminů A, B a C vám doplní i železo, hořčík či draslík. Před nadcházejícím podzimem se tak jejich konzumace skutečně hodí.
Kynuté, odpalované i tvarohové knedlíky, ale i maso
Ve Vinohradském Parlamentu pořádají na sklonku letních prázdnin tradiční borůvkobraní. „Pro naše hosty chystáme několik druhů knedlíků, které budou borůvkami jen přetékat,“ zve na akci šéfkuchař Jan Pípal a doplňuje: „Myslíme však i na masožravce, kteří o borůvky také nepřijdou.“
V menu tak v týdnu od 23. do 29. srpna najdete kynutý knedlík plněný borůvkami, politý teplými borůvkami s medem, portským vínem a vanilkou, tvarohový knedlík s borůvkami a skořicovým máslem, borůvkovým žahourem a praženými mandlemi, odpalovaný knedlík s borůvkami a strouhaným tvarohem a smažené vanilkové knedlíky s borůvkami, pekanovými ořechy a pečenou čokoládou. Ti, co dostanou chuť na maso, ale nechtějí přijít o chuť borůvek, jistě potěší grilovaná vepřová žebra s borůvkovou BBQ omáčkou, bramborovými knedlíky, plněnými lesními houbami.
ortským vínem a vanilkou, tvarohový knedlík s borůvkami a skořicovým máslem, borůvkovým žahourem a praženými mandlemi, odpalovaný knedlík s borůvkami a strouhaným tvarohem a smažené vanilkové knedlíky s borůvkami, pekanovými ořechy a pečenou čokoládou. Ti, co dostanou chuť na maso, ale nechtějí přijít o chuť borůvek, jistě potěší grilovaná vepřová žebra s borůvkovou BBQ omáčkou, bramborovými knedlíky, plněnými lesními houbami.
Recept na doma
Pokud jste si borůvek nasbírali více, udělejte si borůvkové knedlíky doma. A jestli si netroufáte na kynuté, zkuste tvarohové knedlíky s borůvkami podle Jana Pípala.
Suroviny na 6 knedlíků:
Tvaroh polotučný (v alobalu) 50 g
Žloutek 2 ks
Hrubá mouka 2–4 polévkové lžíce
Kypřící prášek na špičku nože
Sůl špetka
Borůvky 200 g
Tvaroh smíchejte se žloutky a moukou (sůl a kypřící prášek promíchejte předem s moukou). Vypracujte rychle hladké těsto a na pomoučněném vále vypracujte váleček. Nožem nebo kartou nakrájejte na 6 dílů, ze kterých připravte stejnoměrné placky, do kterých plníte čerstvé borůvky. Vypracujte pravidelné kuličky a vařte v lehce osolené vodě 8 minut.
Nejlépe chutnají s přepuštěným máslem, strouhaným tvarohem a moučkovým cukrem, nebo s borůvkovým žahourem, který připravíte z povařených borůvek s cukrem a smetanou. Po vychladnutí vmíchejte měkký tvaroh a podávejte s máslem a cukrem.
Zdroj foto: Vinohradský Parlament