PODCAST: Degustace evropských šumivých vín

Naše redakce zavítala na degustaci evropských šumivých vín, kterou si pro náš připravil přední český distributor vín a prémiového alkoholu PREMIER Wines & Spirit. Konala se v zajímavých prostorách Senza Fine Food Bistra, kde jsme mohli ochutnat i něco málo z tamní kuchyně...

Ochutnali jsme v rámci „degustační tour“ vybraná značková šumivá vína z Německa, Francie a Anglie. Co dobrého jsme měli vám přiblížíme v rozhovoru s Tomášem Brůhou – hlavním someliérem PREMIER Wines & Spirit.

Poslechněte si rozhovor s hlavním someliérem PREMIER Wines & Spirit – Tomášem Brůhou.

PODCAST: Degustace evropských šumivých vín

Rozhovor s hlavním someliérem PREMIER Wines & Spirit – Tomášem Brůhou.

Anglická šumivá vína Gusbourne Estate na českém trhu

Produkce Gusbourne Estate, renomované anglické vinařství se specializací na šumivá vína, je nově k dispozici i na českém trhu. Vína Gusbourne jsou známá pro svou kvalitu a mimořádnost a nabízejí milovníkům vína novou možnost objevit jedinečné chuťové nuance a exkluzivní zážitek.

Kvalitních šumivých vín, která se skvěle hodí pro každou příležitost, není nikdy dost. Na český trh nyní vstupuje nová značka Gusbourne Estate, která pochází ze Spojeného království. Vinařství Gusbourne Estate je ukázkou příkladného pěstování hroznů a zpracování vína v Anglii. Jeho vinice mají 90 hektarů a nacházejí se ve venkovském prostředí Kentu a Sussexu, kde je klima vhodné pro pěstování vinné révy. Vinařství pěstuje zejména klasické odrůdy Pinot Noir, Chardonnay a Meunier.

Tyto odrůdy plodí menší množství hroznů, které však mají velmi intenzivní aroma, a jedná se tak o klíčovou surovinu při výrobě šumivých vín. Ta jsou vyráběna tradiční metodou kvašení v lahvi. Kvalita je pro Gusbourne Estate nejvýznamnější devízou a charakteristikou, na které si vinařství zakládá – pokud v nějakém roce není úroda dostatečně štědrá a v důsledku toho nemůže být dosaženo požadované kvality výsledného produktu, víno není uvolněno k prodeji. Díky tomu má kupující naprostou záruku toho nejvybranějšího šumivého vína.

Přestože historie Gusbourne Estate sahá „teprve“ do roku 2004, vinný dům už stihl sklidit uznání nejnáročnějších světových vinařských kritiků a dosáhnout nebývalých úspěchů. Tím nejčerstvějším je zvolení jeho Brut Reserve 2019 se speciální etiketou jakožto hlavního korunovačního nápoje při korunovaci krále Karla III.

Ochutnejte anglická jakostní vína z vinařství Gusbourne Estate a přesvědčte se o jejich královské kvalitě sami.

Gusbourne Blanc de Blancs 2018 brut je šumivé víno hodné pozornosti každého gurmána. Jeho vůně je středně intenzivní, s tóny citrusových plodů a pomerančové kůry a v pozadí si pohrávají podtóny zelených jablíček a bílých květů. Chuť je bohatá, krémová a elegantní, ucítíte v ní zralé citrusy, hrušky a nádech sladkého koření.

Gusbourne Blanc de Blancs 2018 brut pořídíte na www.1er.cz za 1 575 Kč.

Gusbourne Blanc de Noirs 2018 brut má vůni sadového a zahradního ovoce. V pozadí vás pošimrají podtóny červených pomerančů a květů fialek. Chuť tohoto šumivého vína je živá a šťavnatá, s tóny třešní, jahod a červených jablíček.

Gusbourne Blanc de Noirs 2018 brut může být vaše na www.1er.cz za 1 665 Kč.

Královské Gusbourne Brut Reserve 2019 je mohutné a robustní šumivé víno. Po přivonění ucítíte citrusy a sadové ovoce, v pozadí pak dozvuky hrušek, sladkého koření a pomeranče. Chuť je plnější, šťavnatá a perfektně harmonická, na jazyku hrají tóny pomerančového květu, mandarinek a pečených jablíček.

Gusbourne Brut Reserve 2019 seženete na www.1er.cz za 1 315 Kč.

Gusbourne Rosé Brut 2018 je zástupcem růžových šumivých vín. V jeho vůni i chuti tak ucítíte primárně červené ovoce. V nose vás zaujme červené zahradní ovoce a lesní plody za doprovodu červených podzimních jablíček či broskve. Chuť je středně plná, živá a svěží, nechybějí v ní tóny třešní, zralých jahod nebo malin.

Gusbourne Rosé Brut 2018 koupíte na www.1er.cz za 1 510 Kč.

Nové šampaňské Champagne H.Blin na českém trhu

Bublinky, šumivá dokonalost ve sklence, která zpestří obyčejný den a podtrhne každou oslavu. Na český trh přichází nová značka Champagne H.Blin a jisté je, že se jedná o prémiové bublinky té nejlepší kvality. Ochutnejte a přesvědčte se sami.

Šumivá vína v posledních letech nabrala na oblibě a není se čemu divit. Při běžném dni se skvěle hodí jako pomyslná relaxační třešnička na dortu a jakoukoli slavnostní událost promění v neobyčejný zážitek. Nová značka Champagne H.Blin se skvěle hodí ke každému večeru a báječně zapadne i k vám domů.

Champagne H.Blin je francouzské šampaňské z údolí řeky Marny. Jeho domovem je vesnička Vincelles, která má své vinařské dědictví zapsané přímo ve jméně, odvozeném z latinského vini cella, což v překladu znamená vinný sklep. V okolí vesnice je vysázeno na 110 hektarů vinic, přičemž nejvíce se zde pěstuje odrůda Meunier (70 %), dále pak Chardonnay (16 %) a Pinot Noir (14 %). Pro zdejší vinařství je velmi důležitá udržitelnost a ochrana životního prostředí, díky čemuž se několik hektarů vincelleských vinic může pyšnit označením bio.

A co vlastně znamená H.Blin? Skrývá se pod tím Henri Blin, výrobce z dlouhé linie vinařů, který sjednotil producenty vína z oblasti Vincelles a pod jehož značkou se místní šampaňské nyní prodává.

V nabídce Premier Wines & Spirits naleznete tři různá šampaňská H.Blin, a na své si tak přijde každý mlsný jazýček.

H.Blin Champagne brut Tradition je základní šampaňské, které minimálně dva roky dozrávalo k dokonalosti na kalech. Jedná se o kombinaci odrůd Meunier (80 %) a Chardonnay (20 %). Vůně tohoto champagne je bohatá na ovocné tóny jako rybíz, broskve nebo meruňky, chuť je šťavnatá a harmonická.

Na www.1er.cz pořídíte H.Blin Champagne brut Tradition za 855 Kč.

H.Blin Champagne Blanc de Noirs extra brut obsahuje pouze víno z hroznů odrůdy Meunier. Má světle zlatavou barvu a ve vůni ucítíte tóny bílých květů a červeného ovoce za dozvuku briošky a másla. V chuti H.Blin Champagne Blanc de

Noirs extra brut vás zaujme sadové ovoce, červený rybíz a pražené oříšky. Seženete na www.1er.cz za 1 215 Kč.

Zdroj foto: PREMIER Wines & Spirit, 1er.cz

Foto z degustace v Sensa Fine Food Bistru:

Zdroj foto: MENHOUSEMAN

Zdroj audio: Mediální skupina HMG (PODCASTHOUSE.cz)

You may also like...