Podniky Together vnáší do chřestové sezóny jarní svěžest
Zelený, bílý, nebo fialový? Ať už dáváte přednost kterémukoli, na jaře by neměl chřest na vašem talíři chybět. Na naše zdraví má totiž blahodárné účinky. Připravit si ho můžete doma, nebo využijte nabídky podniků Together, které v květnu připravily speciální chřestové menu. Těšit se můžete jak na mořské šneky či halibuta, tvarohové knedlíky s chřestovým ragú, tak krémové chřestové polévky nebo dezerty.
Chřest je báječný nejen proto, že je lehce stravitelný, neobsahuje tuk a skoro žádné kalorie, ale je bohatým zdrojem vlákniny, vitamínu E a stopových prvků. Snižuje cholesterol, odvodňuje či podporuje trávení. A to jsme nevyjmenovali zdaleka všechny důvody, proč na jaře chřest nezapomenout zařadit do jídelníčku. Jeho sezóna trvá od dubna do června, a tak není radno s jeho konzumací otálet. To moc dobře ví i v podnicích gastronomické aliance Together, kde na všechny milovníky chřestu čeká během května delikátní chřestové menu.
Ochutnejte chřest z Česka i zahraničí
Český chřest byl vždy ve světě pojmem a mohl se pochlubit vysokou kvalitou. Dovážel se na císařský dvůr do Vídně, do Německa a za první republiky dokonce i do Francie. Největším producentem bílého chřestu u nás je farma Český chřest v Hostíně u Vojkovic, který dodává čerstvou produkci nejen do zahraničí, ale odebírají ho i české restaurace a obchody.
Mezi restaurace, které zpracovávají chřest z farmy u Hostína, patří Vinohradský Parlament. Tam si v týdnu od 17. do 23. května budete moci dojít na kompletní menu. „Chřest jsme zakomponovali jak do předkrmů, polévky, tak hlavních jídel i dezertu. Hosté se tak mohou těšit na kroketu z prasečích ocásků se zeleným chřestem, krémovou polévku z bílého chřestu či smažený telecí ořech s vařeným chřestem. Ani naše knedlíky chřestu neuniknou a jako dezert budeme podávat smažený chřest s jahodami,“ vyjmenovává šéfkuchař Jan Pípal.
Z chřestu z braniborského Beelitzu tradičně vaří v Bruxxu. „Do chřestového menu se snažím zanést maximum jarní svěžesti, proto se dívám především po jarních surovinách,“ popisuje svůj přístup sous chef Bruxxu Oldřich Matoušek. Jeho slova potvrzuje hned první předkrm v podobě ragú z mořských šneků se zeleným chřestem. „U tohoto receptu používám smrže, což jsou první jarní houby, a bylinku potočnici, která je hodně svěží,“ vysvětluje Oldřich Matoušek. Všechny tři hlavní chody, které si budete moci vychutnat od 10. do 12. května, přinesou zajímavou kombinaci surovin. Kachní prsa se zeleným chřestem doplní tonka fazole s lehkou vanilkovou chutí, halibut s bílým chřestem bude pošírovaný v pampeliškovém másle a doplněn o tuřínové pyré a telecí hřbet s chřestem vás překvapí jarním salátem z pampelišek, sedmikrásek a omáčkou z husích jater a červeného vína.
Chřest má rád polévky, ryby, brambory i chléb
Od 17. do 24. května si v restauraci Brambory na Pankráci můžete chřest vychutnat již v předkrmu v podobě bílého chřestu s opečenou strouhankou a salátem z jarních bylinek. Kdo má rád ryby, jistě ho zaujme pečený pstruh s grenaillemi z odrůdy Laura, bílým a zeleným chřestem a Maltézskou omáčkou. Z masové nabídky nadchne vyzrálý hovězí flank s grilovaným bílým a zeleným chřestem a Bérnskou omáčkou.
Potrefená husa v Pardubicích v týdnu od 17. do 23. května nabídne menu jak v čistě vegetariánské, tak i masové podobě. Hosté si tak mohou vybírat ze zeleného a bílého chřestu na másle se zastřeným vejcem a selskými grenaillemi či pečeného kuřecího prsa s chřestovými rizonni a mátovým pestem.
A pokud hledáte jen něco do ruky, v Bistru Sisters se vám bude hodit chlebíček měsíce, který je složen ze zeleného chřestu, pomazánky s řeřichou a Schwarzwaldské šunky.