Creme de la Creme otevírá zmrzlinový showroom a muzeum
Kdo jiný by si v Praze mohl otevřít jedinečný zmrzlinový showroom a muzeum než nadšený znalec celé historie výroby zmrzliny Honza Hochsteiger? Majitel zmrzlinárny Creme de la Creme otevírá po dlouhých čtyřech letech tvrdé práce jako první v Praze výjimečné místo, kde uvidíte desítky krásných předmětů z historie zmrzliny, funkční repliku původního zmrzlinového baru i dvě historické zmrzlinové laboratoře.
Prostor nabízí více než 200 historických exponátů, dvě výrobny zmrzliny – historickou zasazenou kolem roku 1910 a řemeslnou moderní, kde vedle klasických vertikálních výrobníků Carpigiani bude i nejnovější kombinovaný multifunkční stroj Compacta VariO italského konsorcia ICEATEAM.
Nejcennější, nejstarší a nejunikátnější
Nejcennější poklady muzea jsou české výrobníky zmrzliny Frigera, které nejsou vystaveny v žádném jiném muzeu na světě. Naopak nejstarší jsou barokní knihy s recepty na zmrzlinu – kniha Francoise Massialotta je z roku 1693, v originálním a původním stavu. Unikátními exponáty jsou nejstarší výrobníky Cattabriga, které jsou více jak 70 let staré a stále fungují. V Itálii se na ně můžete ve dvou muzeích podívat, ale nehýbou se, zmrzlinu tedy nevyrobí.
„Mám garáž, ale auto se tam kvůli zmrzlinovým strojům nevešlo, tak jsem parkoval na ulici. Když jsme dva staré zmrzlinové stroje měli doma už i v ložnici, manželka mě donutila, abych začal pracovat na otevření muzea,“ říká Honza Hochsteiger.
Zabaví se děti i dospělí
Muzeum musí být zábavné, ale především i poučné, proto jsme zřídili sekci věnovanou technologii chlazení a funkční model zmrzlinového stroje v řezu. Část expozice je interaktivní – několik zmrzlinových strojů si mohou návštěvníci sami spustit, aby viděli, jak stroje, které psaly dějiny zmrzlinářského oboru pracuji. A nezapomnělo se ani na křupavé kornouty. Nechybí zde historický lis na kornouty vyrobený v licenci rakouské firmy Haase, který doplňují krásné přepravní boxy, ve kterých výrobci dodávali kornouty zmrzlinářům.
Na své si přijdou i milovníci filmu, na plátně se bude stále promítat několik dokumentů o zmrzlině, a dokonce i dokument z dílny Creme de la Creme.
„Jsem sběratel a muzejník tělem i duší. Narodil jsem se tak. Několik let jsem i pracoval v Národním technickém muzeu a kdyby nám tam tehdy platili mzdu místo kapesného, které nestačilo ani ku přežití, asi bych tam působil spokojeně dodnes. Když jsem se pak začal věnovat zmrzlině, automaticky jsem šel po její historii. Postupně jsem objevoval nádherné staré zmrzlinové stroje, úžasné příběhy a začal zkoušet historické recepty na její přípravu,“ dodává.
Využití prostoru do každého centimetru
Co se týká programu, muzeum je koncipované jako showroom – historický bar inspirovaný 70. lety i výrobna zmrzliny jsou plně funkční. Od podzimu bude v sále i nová funkční pianola, na které se budou pořádat pravidelné koncerty pro veřejnost. Jedná se tedy o maximálně adaptabilní prostor, jehož využití bude opravdu maximální:
• kurzy výroby zmrzliny
• workshopy a dětské akce
• semináře pro školy
• teambuildingové workshopy pro veřejnost i firmy
• pořádaní zmrzlinových soutěží
• školení zaměstnanců a porady
• malé koncerty
• přednášky
• promítaní
• párty a narozeninové oslavy
• firemní i soukromé večírky
„Toto léto se můžete těšit na zmrzlinové muzeum, ale to už víte. Teď se hodně zabývám i zmrzlinami z fermentovaného mladého kokosu, což je taková trochu super potravina. Už jsem několik takových zmrzlin udělal a budu v tom pokračovat. A potom několik let mě láká vrátit se trochu ke kořenům Italské řemeslné historie a podívat se na lískové oříšky. Dá se z nich udělat mnohem, mnohem víc, než to co máme teď v našich zmrzlinových pultech. Uvidím, kolik na to bude času,“ prozrazuje Honza své letní plány.
Těšíme se na vás v jedinečném muzeu, které nadchne všechny věkové kategorie:
Zmrzlinový salon, Cr?me de la Cr?me, Národní 23, Praha 1 – 10:30-22:30
Zmrzlinárna Husova, Husova 231/12, Praha 1 – 11:00-22:30
Zmrzlinárna Pod Kaštany, Pod kaštany 236/2, Praha 6 – 10:30-21:00
Zmrzlinárna Francouzská, Francouzská 761/21, Praha 2 – 12:00 – 21:30
Zmrzlinárna Průběžná, Průběžná 58, Praha 1 – 10:30-21:00
Zdroj foto: Creme de la Creme