Lednové veganské dny pro rok 2023 právě odstartovaly

Společnost Emirates zaznamenala meziroční nárůst veganských jídel o 154 %

Koncept „Veganuary“, který v průběhu ledna po celém světě podporuje veganskou stravu, vznikl ve Velké Británii v roce 2014 a těší se stále většímu zájmu široké veřejnosti. Společnost Emirates zaznamenala mezi lety 2021 a 2022 až 154% nárůst veganských jídel podávaných na palubě letadel, přičemž v uplynulém roce bylo zkonzumováno více než 280 000 pokrmů na rostlinné bázi.

V současné době společnost Emirates nabízí více než 180 receptů určených pro veganské cestující nebo ty, kteří se chtějí během letu občerstvit zdravým pokrmem. Veganská jídla aerolinka podává již od 90. let minulého století. Zpočátku se zaměřovala na specifické trasy, jako je Addis Abeba, kde tyto pokrmy v určitých obdobích roku vyžadují vyznavači etiopské ortodoxní víry, nebo na celý indický subkontinent, kde k rostlinné stravě vybízí více náboženství. V posledních letech však veganská jídla rychle získávají na oblibě na trasách do USA, Austrálie, vybraných evropských zemí a Spojeného království. A mezi trasy, na kterých v poslední době roste zájem o tyto pokrmy nejvíce, patří Bejrút, Káhira a Tchaj-wan.

Mezi oblíbená veganská jídla v Economy Class patří krémový mousseline ze špenátu a avokáda s marinovaným tofu, blanšírovaným sněhovým hráškem, ředkvičkami, chřestem, semínky granátového jablka, cuketovou stuhou a olejem sriracha; pestrobarevná quinoa se šťavnatým karamelizovaným hruškovým a celerovým pyré, pečeným květákem, glazovanou mrkví, restovanou kapustou a libečkovým pestem; a vydatná chuť ječného rizota s houbami, sušenými rajčaty, máslovými kaštany, blanšírovanými brokolicí a opečenými dýňovými semínky.

V roce 2022 bylo ve First a Business Class představeno také zbrusu nové gurmánské veganské menu, které zahrnuje pokrmy připravené šéfkuchaři, jako je hlíva královská pečená na pánvi, chlebovník biryani, plátky kedlubny a restovaný pomeranč, čokoládový lanýžový dort s lískovými oříšky, pistáciemi a zlatými lístky a koláč ze zelených hroznů s kandovanými okvětními lístky růží, vanilkovým krémem a kompotem z bobulí yuzu. Za zmínku stojí, že v roce 2022 bylo ve všech cestovních třídách servírováno více než 195 000 veganských dezertů, například dort s tmavým čokoládovým krémem s čerstvými šťavnatými jahodami, pikantní citronový koláč lehce přelitý kokosovým krémem a bohatý čokoládový tofu cheesecake doplněný sladkým jahodovým kompotem.

Veganské pokrmy si cestující mohou objednat a předobjednat na palubě letadla i v salóncích společnosti Emirates. Zákazníci si mohou veganská jídla vyžádat na všech letech této aerolinky, a to ve všech cestovních třídách až 24 hodin před odletem. Na linkách s vysokou poptávkou jsou rostlinná jídla poskytována také jako součást hlavní nabídky.

Investice společnosti Emirates do veganské kuchyně

Společnost Emirates, která je již trvale hodnocena jako nejlepší letecká společnost pro veganské cestující v mnoha anketách specializovaných webových stránek včetně VegNews, investovala v roce 2022 do vývoje nového veganského menu pro First a Business Class, jež konkuruje i vyhlášeným restauracím. Menu bylo vyvíjeno v Emirates Flight Catering, což je rozsáhlé zařízení sídlící na Mezinárodním letišti v Dubaji, kde pracuje 11 000 zaměstnanců a denně se zde podává až 225 000 jídel, což je největší letecký catering na světě s mezinárodními kuchaři 69 různých národností. Skupina vysoce kvalifikovaných a zkušených kuchařů Emirates Flight Catering úzce spolupracovala s odborníky na výživu, aby vytipovala ingredience ze stávajících oblíbených jídel, které lze upravit pro veganskou nabídku. Zaměřili se také na spojení chutí a ingrediencí z celého světa, aby vytvořili menu, které osloví všechny cestující v celé síti, tedy nejen veganské zákazníky. Jídelní lístek byl předmětem mnoha prezentací a ochutnávek, na nichž se podíleli specialisté z různých kuchyní, například čínští, indičtí a arabští kuchaři, kteří tak vytvořili široká škála chutí a textur. V degustačních panelech byli zastoupeni veganští i neveganští kuchaři a členové širšího týmu, aby byl zajištěn inkluzivní přístup.

Důležitost kvalitních a zdravých surovin

Výhody rostlinné stravy se těší stále většímu zájmu mezi zákazníky, kteří si uvědomují důležitost svého zdraví, a kteří se nemusí ani nutně označovat za vegany, jen si občas vyberou lehčí variantu pokrmu. Mezi typickými produkty, které se na palubách Emirates využívají, patří například veganský sýr nebo cizrnová mouka, jež neobsahuje lepek a narozdíl od klasické bílé mouky, a jídlům jako jsou palačinky či omelety dodává lehkost a nadýchanost. Plnotučnou mléčnou smetanu nahrazuje kokosová nebo rostlinná varianta, klasické máslo kokosová alternativa nebo margarín a kokosový či lněný olej. Oba tyto oleje dodávají pokrmům specifickou chuť a stejně tak mají vysoký kouřový bod, takže se snadno nepřepalují. Veganské pokrmy na palubě Emirates obsahují rovněž řadu dalších superpotravin, včetně semen černé a bílé quinoy bohatých na antioxidanty pomáhající snižovat hladinu cholesterolu a cukru v krvi a snižující také riziko cukrovky a srdečních onemocnění. Nové veganské menu ve First a Business Class obsahuje kofty, které jsou vyrobeny z rostlinných produktů od známé společnosti Beyond meat. Veganské dezerty byly vytvořeny s použitím organické 60% hořké čokolády, která pochází z Dominikánské republiky.

Nabízené pokrmy jsou také bohaté na zeleninu a ovoce pocházející od několika dodavatelů ze Spojených arabských emirátů, včetně čerstvého lokálního zelí a salátů z farmy Bustanica, největší hydroponické vertikální farmy na světě, do které společnost Emirates Flight Catering investovala 40 milionů USD.

Vytříbenost chutí veganské kuchyně

Tým oceňovaných šéfkuchařů Emirates zajišťuje maximální chuť pomocí chytrého využití textur a omáček k vykouzlení základního umami efektu. Žakie, plod z tropického stromu chlebovníku z jihozápadní Indie, je oblíbená pro svou masovou strukturu a velmi často se proto také využívá jako hlavní ingredience ve veganských pokrmech. Kedlubna, severoevropský kříženec zelí a tuřínu, rovněž patří mezi oblíbené doplňky veganské kuchyně, a to především díky její neutrální jemné textuře, která je schopná absorbovat další chutě, ve kterých se tato zelenina marinuje nebo vaří. Další významnou ingrediencí veganských pokrmů je tofu, květákový steak a různé druhy ořechů a luštěnin. S důrazem na čerstvost, chuť a sytost představují veganská jídla Emirates lákavou nabídku zdravých variant, včetně tofu s cherry rajčaty, edamame a pečeným sezamem, houbové ragú s vůní tymiánu, čerstvý salát Hass z avokáda a manga nebo salát z kapusty a brusinek podávaný na lůžku z grilovaných sladkých brambor. Aby tato chutná a zdravá jídla lahodila také oku, jsou zdobena čerstvými bylinkami od farmářů, dále lesním ovocem a barevnými lehkými omáčkami. A několik nových veganských dezertů je zdobeno dokonce tenkými jedlými pláty zlata.

Zdroj foto: Emirates

You may also like...